Het pad naar vruchtbaarheid: een holistische benadering volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde


Als je overweegt om zwanger te worden, is het volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) essentieel om je vruchtbaarheid tijdig te onderzoeken en waar nodig te ondersteunen. De energieën van je nieren en milt spelen hierin een cruciale rol. Door deze energieën goed te verzorgen, creëer je een omgeving die bevorderlijk is voor zwangerschap. 

De rol van nier- en miltenergie in je vruchtbaarheid

Volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt er bijzonder veel waarde gehecht aan de zorg voor de nierenergie. Deze geneeswijze benadrukt dat de nierenergie of 'nier qi' van cruciaal belang is voor de algemene gezondheid en welzijn, aangezien het de basis vormt voor de lichaamsenergie en essentieel is voor de werking van alle organen en systemen in het lichaam. 

Er zijn twee soorten nierenergie. De prenatale nierenergie, die je bij je geboorte van je ouders meekrijgt, bevat je DNA en vormt je constitutie. Deze energie kun je niet veranderen, je kunt er enkel goed voor zorgen. De postnatale nierenergie, daarentegen, wordt beïnvloed door je levensstijl. Een ongezonde levensstijl kan deze energie uitputten, wat ten koste gaat van je prenatale nierenergie. Het verbruiken van te veel postnatale nierenergie, bijvoorbeeld als gevolg van chronische stress, slaaptekort en een ongezond dieet, kan je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

Hoe verhoog je je nierenergie?

Je kunt je nierenergie verhogen door bepaalde voedingsmiddelen te consumeren. Zilte voedingsmiddelen uit de zee, zoals zeewier, schelp- en schaaldieren, zijn heilzaam. Ook zwartblauwe voedingsmiddelen zoals maanzaad, aubergines en zwarte bonen kunnen een positieve invloed hebben. Verder zijn miso, beenmerg en soep getrokken van botten goed voor je nierenergie.

Het is ook belangrijk dat je lichaam deze voedingsstoffen goed kan opnemen. Hier speelt je miltenergie een rol. De miltenergie ondersteunt de werking van je darmflora en alvleesklier, die spijsverteringssappen produceert en de bloedglucose reguleert.

De rol van miltenergie en de invloed op de bloedaanmaak

Je menstruatie vertelt je ook veel over je miltenergie. Als je menstruatie bijvoorbeeld erg kort of licht is, kan het zijn dat je miltenergie niet goed in staat is om voeding om te zetten in bloed. Heb je juist een heftige menstruatie? Dat kan een teken zijn dat je miltenergie niet genoeg kracht heeft om bloed ‘vast te houden’. In beide gevallen is het een goed idee om extra goed voor je miltenergie te zorgen.

Zwangerschap hangt nauw samen met bloed. Het baarmoederslijmvlies vormt namelijk in de eerste maanden de voedingsbodem voor het vruchtje, voordat de placenta is ontwikkeld. Een goede dikte en kwaliteit van het baarmoederslijmvlies zijn daarom belangrijk.

Hoe zorg je voor je miltenergie?

Je miltenergie kan je verbeteren door aanpassingen in je dieet te maken. Zorg ervoor dat je basis goed is: eet je voldoende fruit, groenten, vezels, eiwitten, vis? Specifieke producten die goed zijn voor je milt zijn kaneel, venkel, ginseng, rozemarijn, gekookte groente, pompoen, wortel, zoete aardappel en vruchten zoals perziken, lychees, abrikozen en frambozen. Kip, lam en garnalen zijn goede eiwitbronnen.

Anderzijds zijn er ook voedingsmiddelen die je milt juist moeilijk kan verwerken. Het verteren van deze voedingsmiddelen kost je lichaam veel energie en verzwakt de milt. Hierdoor kan voeding minder goed omgezet worden in energie en bloed. Probeer de volgende producten (tijdelijk) te vermijden:

  • Melk: Melkproducten zijn slijmvormend en het kost je milt veel energie om dat te verwerken.
  • Suiker: Suikers verzwakken je milt energie en zijn daarnaast ook slijmvormend.
  • Koude voeding: Wanneer je koude dranken of koud voedsel inneemt, onttrekt het warmte en dus energie uit je lijf, vooral uit je spijsverteringssysteem.

Een goede innesteling en ontwikkeling van de embryo/foetus verloopt het beste bij een stabiele lichaamstemperatuur van ongeveer 36 á 37C. Door een temperatuurkaart bij te houden, kun je vaststellen of je temperatuur neigt naar te hoog of te laag. Te lage temperatuur kan duiden op een trage schildklier. Te hoge temperatuur kan duiden op koorts of ontstekingen.

Kortom, zorgen voor je nier- en miltenergie is van cruciaal belang als je zwanger wilt worden. Door je levensstijl en eetgewoonten aan te passen, kun je je vruchtbaarheid positief beïnvloeden.

Het verdiepen in de Traditionele Chinese Geneeskunde biedt een schat aan inzichten en methoden die een waardevolle ondersteuning kunnen zijn in je streven naar welzijn en gezondheid. Deze beproefde praktijk, geworteld in duizenden jaren oude wijsheid, omvat een reeks van therapieën zoals kruidengeneeskunde, acupunctuur, voedingsadvies, Tai Chi en Qi Gong. Elk van deze elementen richt zich op het herstellen van de harmonie tussen lichaam en geest, en het bevorderen van de natuurlijke zelfhelende vermogens van het lichaam. Door je te verdiepen in de principes en technieken van de Traditionele Chinese Geneeskunde, kun je een dieper begrip ontwikkelen van hoe je je eigen gezondheid positief kunt beïnvloeden.

Image description

Online training: De werking van thermische voeding | Prana

Online training: De werking van thermische voeding

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontspannen met Prana

Met onze behandelingsmethoden staat jouw lichaam in sneltempo terug in balans.
Ook nood aan een welverdiend ontspanningsmoment om psychische en fysieke klachten te verminderen?

Ontdek Meer