Thee drinken, helpt dat echt?
Lange tijd werd het drinken van kruidenthee niet erg serieus genomen, maar naast de consumptie van planten is het de meest natuurlijke en onvervalste vorm van het gebruik van geneeskrachtige planten. En dat zonder kleurstoffen, additieven, conserveermiddelen of vulstoffen!
Over het algemeen vormt thee een volwaardig, farmacologisch effectief preparaat. Als je thee voor geneeskrachtige doeleinden optimaal wil bereiden, is het goed rekening te houden met een paar dingen:
Kwaliteit van de ingrediƫnten
Voor een geneeskrachtige thee is niet alleen de bereiding - die verschilt afhankelijk van het gebruikte deel van de plant of de verkregen werkzame stof - van belang, maar ook de kwaliteit van de medicinale planten. Hierbij gaat het om het juiste oogstmoment en de juiste manier van drogen en opslaan.
Voor een geneeskrachtige werking zijn natuurlijk werkzame stoffen nodig en deze zijn niet het hele jaar door in dezelfde hoeveelheid aanwezig in de plant. Voor een gewone thee maakt dit niet uit - je kunt bijvoorbeeld citroenmelisse het hele jaar door als thee bereiden. Voor geneeskrachtig gebruik pluk je echter de bladeren (en alleen de bladeren!) vlak voor de bloei, omdat ze dan het hoogste gehalte aan werkzame stoffen bevatten.
Het drinken van geneeskrachtige thee
Heb je geen geschikte theeplant in de tuin of in de natuur in je omgeving of is de wintervoorraad misschien op, let dan bij de aankoop op de kwaliteit en kies bij voorkeur voor biologisch geteeld: echte geneeskrachtige thee is te koop bij de apotheek, in een natuurwinkel, een theespeciaalzaak maar sinds heden ook bij Prana - ontdek hier welke thee's momenteel in voorraad zijn en welke heilzame werking ze hebben. (ontzuringskruiden - luchtwegenmengeling - goede nachtthee - spijsverteringsmengeling)
Thee uit de supermarkt is niet schadelijk, maar heeft ook geen genezende eigenschappen. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen houden toezicht op de kwaliteit van de diverse geneeskrachtige kruiden die over de toonbank gaan. Lees daarom altijd eerst de informatie op de verpakking om erachter te komen wat voor soort thee het is.
Naast een zorgvuldige bereiding - voor het hoogst mogelijke gehalte aan werkzame stoffen - is het ook belangrijk hoe vaak, met welke tussenpozen en in welke dosering de thee wordt gedronken. Alleen op die manier kan het volledige potentieel van de genezende stoffen benut worden.
Hoeveel geneeskrachtige thee is gezond?
Men vertrekt meestal van 3 koppen thee per dag. Dit komt overeen met de gebruikelijke opnamefrequentie van een medicijn en dient enerzijds om over de dag verdeeld steeds weer een 'therapeutische' prikkel te geven, anderzijds om het niveau van werkzame stoffen in het bloed op peil te houden.
Zeer belangrijk, zet altijd verse thee, want langdurig staan leidt tot oxidatieprocessen en daarmee tot verlies van werkzame stoffen. Als thee in een glazen kan zit, is dat makkelijk te zien: na verloop van tijd verandert de kleur van de thee.
Voor acute aandoeningen: bijvoorbeeld misselijkheid, verkoudheid, blaasontsteking,... kan de de hoeveelheid worden verhoogd tot 5 koppen per dag. De thee wordt 'al naar gelang de klachten' gedronken; dit betekent dat de hoeveelheid wordt vermindert als er verbetering optreedt en dat nadat de symptomen verdwenen zijn nog zeker 2 dagen lang een normale dosering raadzaam is, dus 3 keer per dag een kop.
Voor langdurige klachten: bijvoorbeeld chronische spijsverteringsklachten, is een theekuur van 4-6 weken in een dosering van 3 keer per dag een kop raadzaam. De natuurgeneeskundige ervaring leert dat deze periode nodig is om genezingsprocessen in gang te zetten.
Belangrijk: zorg dat chronische symptomen altijd door een arts worden vastgesteld voordat je over gaat tot zelfbehandeling.
Dosering voor kinderen
Voor kinderen geldt dezelfde werkwijze als bij volwassen, maar de dosering is anders.
Voor kinderen vanaf 6 maanden kunnen volgende geneeskrachtige planten geschikt zijn: appel, citroenmelisse, dille, goudsbloem, kamille, lavendel, madeliefje, stalkaars, tijm, vlier en zilverschoon.
Belangrijk: Vraag altijd advies aan de kinder- of huisarts alvorens een theekuur te beginnen.
Let op: De volgende geneeskrachtige planten mogen niet worden gebruikt voor kinderen tot 4 jaar: bijvoet, herderstasje, klein hoefblad, sint-janskruid.
Bron: Heilzame thee: van geneeskrachtige kruiden en planten - Michaele Girsch