8 Tips om de herfstblues tegen te gaan en je Long- en Dikke Darm energie een boost te geven

De Herfst is een geschikte tijd om innerlijk bezig te zijn met het loslaten van wat oud en overbodig is en tegelijk te verzamelen en oogsten wat we hebben opgebouwd. De organen die bij het Metaal element horen zijn de Longen en Dikke Darm. 

De Longen halen energie uit de lucht en verspreiden deze in het lijf. Ze halen daarmee ‘zuivere’ en ‘heldere’ energie naar binnen (denk aan een wandeling door de frisse herfstlucht). De Dikke Darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is (en zorgt ook letterlijk voor verstopping als hij niet goed werkt). Zo wordt ook op fysiek niveau de beweging van opnemen en afvoeren weerspiegeld. 

Deze twee bewegingen (loslaten van het waardeloze, binnenhalen van het zuivere en waardevolle) moeten steeds met elkaar samenwerken om optimaal te functioneren. Het loslaten maakt ruimte voor iets nieuws.

8 tips om het metaal-element te versterken:

1. Kies bewust het waardevolle, breng daar discipline voor op en laat de rest los

Bij het Metaal element passen onderscheid maken, kiezen en discipline. Ik geef hierna nog zes andere tips, maar alles doen is waarschijnlijk niet haalbaar. Maak dus een selectie van wat haalbaar is en breng de discipline op om dat vol te houden, voor een haalbare tijdsperiode. Liever één ding goed doen dan drie dingen half. Zelfs als je besluit om nu geen van deze dingen op te pakken, kan dat een oefening zijn die het Metaal element versterkt, wanneer je bewust beoordeeld wat voor jouwzelf waardevol is en enkel het waardevolle opneemt om de rest weer los te laten. Kies daarbij een haalbare periode inclusief een moment waarop je evalueert: bij het Metaal element hoort namelijk ook de zelfbeoordeling. Vergeet daarbij niet de zelfwaardering!

2. Ademhalingsoefeningen

De Longen zijn een orgaan dat bij het Metaal element hoort. Er is een variatie aan ademhalingsoefeningen en tradities. De Chinese Qi Gong heeft een specifieke oefening om het Metaal element te versterken.

Ook hartcoherentie is een dankbare oefening. De hartcoherentietraining is een heel aangename ademhalingstechniek om je stressniveau te doen dalen en je veerkracht te verhogen. Je moet gewoon zelf de motivatie vinden om dagelijks je oefeningen te doen. Volhouden is hierbij de boodschap. Tot je dagelijkse ademhalingsoefeningen net zo essentieel worden als eten, drinken, slapen en bewegen. Als je in een ziek lichaam zit en dat zelf kan resetten naar een gezond lichaam geeft dat enorm veel zelfvoldoening.


De vroege ochtend is de ideale tijd voor dergelijke oefeningen, aangezien volgens de Chinese orgaanklok tussen 5:00 en 7:00 de tijd van de Dikke Darm is.

3. Ruim op

Kies een haalbare plek in huis die toe is aan een uitmest- en opruimbeurt: een kastje, een bureau of misschien zelfs een (deel van) de schuur of zolder. Gooi weg wat waardeloos is geworden en zet wat je zelf niet meer nodig hebt maar nog waardevol is op marktplaats (loslaten!).

4. Begin met bullet-journaling

Bullet journaling (bulletjournal.com) is een simpele maar doeltreffende methode om op papier een planning te maken.

Het biedt niet alleen de orde en structuur van het Metaal element, maar geeft ook de kans om terug te blikken, reflectief te zijn op wat je gedaan hebt en laat je voortdurend evalueren wat je doet. Aan het einde van de dag kun je niet alleen zien wat je hebt gedaan, maar bijvoorbeeld ook de dingen opschrijven waar je tevreden over bent (zelfwaardering!).

5. Neem afscheid

Identificeer emoties of gewoontes die niet langer zinvol zijn en neem een stap richting het loslaten hiervan. Zoals het opgraven van goud uit de Aarde ook niet in één dag lukt, mag je ook hiervoor de tijd nemen. Maar stel wel een tijdspad en evalueer jezelf (bijvoorbeeld met behulp van tip #4). Schrijf een brief aan iemand met de dingen die je altijd al had willen zeggen en stuur hem op of gooi hem weg. Zolang je de brief maar niet bewaart…. Of stop met het eten van suiker voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld een week) en evalueer daarna. Vervang dat wat je loslaat voor iets waardevollers. Dus, zoek een fijne vriend of vriendin op, kijk een goede film in plaats van random televisie, haal gezonde biologische snacks in huis in plaats van snoep.

Tip: meer weten over het loslaten van emoties en hoe ze ervoor zorgen dat je steeds weer uit je flow geraakt? lerenloslaten.com 

6. Verzorg je Longen met Gember en Munt

Gember beschermt in het Herfstseizoen tegen de aanval van Wind op de Longen. Bij de eerste tekenen van verkoudheid (of zelfs nog preventief, voordat je verkouden wordt) begin je met het raspen van gemberwortel en daar maak je eenvoudig thee van door er kokend water op te gieten, eventueel met wat honing gezoet. Gember verwarmt de Long, stopt hoesten en versterkt het vermogen van de Longen om de Wind en Kou buiten te houden. Koude in de Longen is te herkennen aan helder snot, aversie tegen kou, niezen en spierpijn.

Munt werkt ook op de Longen, maar is sterk koelend. Gebruik het daarom met mate in dit koudere seizoen, tenzij je Hitte in je Longen hebt ontwikkeld. Hitte is te herkennen aan een gele kleur snot, koorts, droge en pijnlijke keel, hoofdpijn, rode ogen, rode huiduitslag.

7. Beleef bewust de beweging van de Herfst

Wanneer je buiten loopt, kun je de beweging van de Herfst bewust beleven. De lucht voelt fris en zuiver aan. Als je deze inademt, adem dan bewust ‘het zuivere’ in. Het is kouder en stiller. Beleef daarin de beweging naar binnen. De kou is ook samentrekkend, beleef daarin de vorm en de structuur die het Metaal element graag aanbrengt. De bladeren laten los, liggen op de grond. Beleef het loslaten van wat niet meer waardevol is. Als je seizoensfruit eet zoals appels en peren, beleef dan bewust de oogst van de Zomer. Bekijk de knoppen van de bomen, waar het waardevolle wordt geconcentreerd en verzameld.

8. Waardeer jezelf voor wat je doet

Metaal gaat niet alleen over discipline en loslaten, maar ook over zelfwaardering. Zelfs als je je doelen niet haalt kun je jezelf waarderen voor de poging. Neem, in lijn met het Metaal element, daarom liever korte tijdsperiodes die je regelmatig evalueert. En wat weinig waarde heeft moet inderdaad worden afgevoerd, maar combineer dat altijd met het bewust innemen van het nieuwe, zuivere, waardevolle zoals de Longen steeds weer een nieuwe frisse teug lucht binnenhalen.

Een hele boel waar je met aan de slag kan. 

Met de shiatsubehandelingen werken we deze periode ook meer op de Long- en Dikke Darm meridiaan. Het voeden van de meridianen met energie of juist het verbreken van blokkades door vastgezette energie, geven een boost aan je lichaam om heerlijk de herfst te beleven.Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontspannen met Prana

Met onze behandelingsmethoden staat jouw lichaam in sneltempo terug in balans.
Ook nood aan een welverdiend ontspanningsmoment om psychische en fysieke klachten te verminderen?

Ontdek Meer