Hoe trauma de werking van de Nervus Vagus beïnvloedt en de Rol van Lichaamstherapie in Herstel


Elke persoon ervaart in zijn leven verschillende vormen van trauma, die zich in het lichaam kunnen nestelen en aanzienlijke lichamelijke en emotionele stress kunnen veroorzaken. Een belangrijk element in ons begrip van hoe ons lichaam op trauma reageert, is de Nervus Vagus.

Wat is de Nervus Vagus?

De Nervus Vagus is de langste zenuw van het autonome zenuwstelsel, en strekt zich uit van de hersenen tot de darm. Het speelt een cruciale rol bij het bepalen van onze lichamelijke en psychische reacties op stress en angst. Deze zenuw is een essentieel onderdeel van onze 'fight, flight or freeze'-reactie, die ons lichaam voorbereidt op gevaar.

De Impact van Trauma op de Nervus Vagus

Wanneer we een traumatische gebeurtenis meemaken, kan dit ons autonome zenuwstelsel uit evenwicht brengen en de werking van de Nervus Vagus beïnvloeden. In plaats van ons lichaam te helpen terugkeren naar een staat van rust na een stressvolle gebeurtenis, kan een getraumatiseerde Nervus Vagus in een staat van voortdurende waakzaamheid blijven. Dit kan leiden tot aanhoudende symptomen van angst en hyperalertheid, en kan het moeilijk maken voor het lichaam om te ontspannen en te herstellen. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS).

Lichaamstherapie als Sleutel tot Herstel

Om te herstellen van trauma, moeten we doeltreffende manieren vinden om ons autonome zenuwstelsel weer in balans te brengen. Dit is waar lichaamstherapie een essentiële rol kan spelen. Lichaamstherapieën zoals Shiatsu, Cranio-sacraal behandelingen en orgaanmassage, richten zich op het herstellen van het lichaam en de geest door de blokkades los te maken en het lichaam te ontladen.

Shiatsu, bijvoorbeeld, is een therapeutische massage die invloed heeft op het hele lichaam door druk uit te oefenen op bepaalde punten op de meridianen om de stroom van vitale energie (‘chi’ of ‘qi’) te stimuleren en balanceren. Dit kan helpen het evenwicht in het autonome zenuwstelsel te herstellen en de functie van de Nervus Vagus te verbeteren.

Cranio-sacraal behandelingen, een vorm van lichaamstherapie die zich richt op subtiele manipulaties van de schedel en het sacrum, kunnen ook bijdragen aan de kalmering van het autonome zenuwstelsel en het herstel van een gezond ritme in de lichamelijke functies.

Lichaamstherapieën geven je de tools om in contact te komen met je lichaam en te leren luisteren naar de signalen die het je geeft. Door te focussen op ademhaling, beweging en aanraking, kan lichaamstherapie helpen om de communicatie tussen de hersenen en de Nervus Vagus te verbeteren, en de negatieve effecten van trauma te verminderen.

Vooruitblik

Het is duidelijk dat de impact van trauma op de werking van de Nervus Vagus aanzienlijk kan zijn, maar door bewustwording, begrip en lichaamstherapie, kunnen we het evenwicht herstellen en een pad naar herstel bewandelen. 

Om je verder te begeleiden op je traumaherstel reis, neem contact met ons op via pranashiatsupraktijk@gmail.com.

Waarvoor kan ik bij Prana terecht? | Prana

Waarvoor kan ik bij Prana terecht? | Prana

Waarvoor kan ik bij Prana terecht?

ONTDEK MEER

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontspannen met Prana

Met onze behandelingsmethoden staat jouw lichaam in sneltempo terug in balans.
Ook nood aan een welverdiend ontspanningsmoment om psychische en fysieke klachten te verminderen?

Ontdek Meer