Vaak verkouden? Al eens gedacht aan je voedingspatroon?! + 10 koude en verwarmende fruit- en groentesnacks


Het herfstseizoen is nog in volle actie en de papieren zakdoekjes, afwezigheidsmeldingen van zieke collega's, een niezende kleuter, een slapeloze nacht door een verstopte neus ... horen standaard bij dit seizoenspakket. 

Bij eens een goede verkoudheid en/of griep per seizoen kan je alleen maar dankbaar zijn. Je lichaam krijgt een natuurlijke immuniteitsbooster en jij weet wanneer de genezing is ingezet, hoe sterk en zelf herstellend je lichaam is!

Maar bij regelmatig terugkerende verkoudheden, is het interessant om (naast een jaarlijkse bloedafname op de juiste parameters waaronder vitamine D!) eens dieper in te zoomen op je voeding. 

Dat voeding je gezond maakt, preventief allerlei ziekten kan voorkomen en kruiden een geneeskrachtige aanvullende werking hebben, dat is bijna algemeen geweten (dat hoop ik toch :-)). 

Maar wist je dat in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) voeding ook onderverdeeld wordt binnen de 5-elementen? Dat voeding een koude, verfrissende, neutrale, verwarmende of warme werking heeft? 

Een voorbeeld: Bananen groeien in landen waar het zeer warm is. Een banaan is fruit dat gecategoriseerd staat als koud binnen de TCM (in warme landen - koelt dit het lichaam af). Bananen zijn doorgaans het ganse jaar door te verkrijgen in de supermarkt en zijn vaak favoriet bij vele schoolkinderen (en het is gemakkelijk, want je moet het op voorhand niet schillen). Maar eet je vaak een banaan als tussendoor wanneer het buiten koud is en je jouw jas aanhebt? Dan kan je dit gelijkstellen met in je bikini of zwembroek naar buiten gaan wanneer het sneeuwt - je lichaam koelt af, en de externe omgeving is ook koud --> je lichaam gaat in disbalans en reageert met ziekte - de verkoudheid.  

Een lijstje met koude en verwarmende fruitsoorten en groentesnacks

Consumeer je onderstaande fruitsoorten die koud zijn regelmatig in de winter? Kamp jij of je kind(eren) regelmatig met een 'witte snotvalling*' Dan loont het de moeite om in de koude maanden deze ingrediënten te schrappen en over te schakelen naar verwarmende ingrediënten. Een goede opstap krijg je hieronder in het schema.

Voor een uitgebreidere analyse kan je steeds terecht in de praktijk van Prana via VOEDINGSCONSULTATIE. Hierin zoomen we in op je huidig eetpatroon, de relatie met je huidige klachten en handvaten die je helpen anders, bewuster en gezonder door je eetpatroon te gaan. 

Koude fruit- en groentesnacksVerwarmende fruit- en groentesnacks
* Ananas* Abrikoos
* Banaan* Dadel
* Kiwi* Perzik
* Mango* Zoete kers
* Honingmeloen* Granaatappel
* Komkommer* Prei
* Tomaten (kersttomaten)* Pompoen
* Augurken* Rode biet
* Witloof* Spruitjes
* Bamboescheuten* Ui

Bron: Jutta Koehler voedingsmiddelentabel

* witte snotvalling wijst erop dat je koude in je lichaam hebt, een groene snotvalling geeft aan dat er een overtolligheid aan hitte is - ontstekingen gaan gepaard met hitte verschijnselen - afkoelende voeding consumeren kan ondersteunend werken. Ga nooit op eigen houtje je ontsteking behandelen met enkel voeding. Je huisarts is hier al eerste aangewezen.

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontspannen met Prana

Met onze behandelingsmethoden staat jouw lichaam in sneltempo terug in balans.
Ook nood aan een welverdiend ontspanningsmoment om psychische en fysieke klachten te verminderen?

Ontdek Meer